Boswachter: Houdt uw trouwe viervoeter aan de lijn!

De aanlijner wint!

Het is volop voorjaar. Niet alleen bloemen en bomen zijn vroeg, maar ook vogels zijn al erg actief. Overal zingen merels, zanglijsters, heggenmussen en roodborsten, en ook de eerste tjiftjaffen zijn al gesignaleerd. Het wachten is nu op een lange stoet “Afrika-gangers”, die vanuit de overwinteringsgebieden ons land op zoekt om hun jongen groot te brengen.
Deze week – 15 maart – begint dan ook officieel het broedseizoen. Niet dat vogels zich pas vanaf die datum in “de nesten werken”, maar vanaf nu beperkt Staatsbosbeheer zijn beheerwerkzaamheden buiten (tenzij het om noodgevallen gaat) en hebben vogels (en andere dieren) vrij baan.
Om hen in alle rust te laten nestelen, worden eigenaars van honden verzocht in de terreinen van Staatsbosbeheer hun trouwe viervoeters aan de lijn te houden. Honden veroorzaken immers los lopend onbedoeld stress, paniek en onrust onder wilde dieren en zonder dat de “baasjes” het weten soms ook de nodige schade.
Heel wat vogels broeden immers op of vlak boven de grond en zijn erg kwetsbaar. Bovendien worden de komende weken ook reekalveren geboren; elk jaar worden tientallen kalveren en trouwens ook volwassen reeën door los lopende honden gedood. Vandaar het verzoek honden aangelijnd te houden. Om hiervoor extra aandacht te vragen, worden in het weekeinde van 16 en 17 maart op diverse plaatsen in de terreinen van Staatsbosbeheer voorlichtingsacties gehouden en hondenkoekjes uitgedeeld. Daarnaast zien BOA’s erop toe, dat de komende maanden eigenaren hun honden aangelijnd houden, zodat eenieder deze lente genieten kan van vogelzang en reeënsprong: de aanlijner wint, per slot!

Voor verdere info of meldingen van los lopende, struinende en of jagende honden:
boswachter Karel Leeftink, 06-10943647 of k.leeftink@staatsbosbeheer.nl