Stadsraad in Klapbank – December 2016

De terugkoppeling vanuit de Stadsraad Domburg.

Plannen KPN gebouw aan de Schelpweg
De plannen voor de realisatie van een hotel in het voormalige KPN-gebouw aan de Schelpweg wekken veel weerstand bij de inwoners van Domburg. De plannen betekenen een forse uitbreiding van het huidige gebouw. Absoluut niet passend in de vastgestelde Visie op Domburg. Nieuwe en bovendien grootschalige uitbreiding van hotelvoorzieningen in de kern van Domburg wijkt af van het uitgangspunt dat het karakter van Domburg behouden moet blijven. Als Stadsraad hebben wij gesproken met onder meer de initiatiefnemer, de raadsfracties en de Stichting Leefbaarheid Kom Domburg.

De realisatie van het hotel in het KPN gebouw zou volgens de gestelde randvoorwaarden:
• Een ruimtelijk cadeautje moeten zijn voor de omgeving;
• Een bijdrage moeten leveren voor het behoud en versterken van de identiteit van Domburg als Badplaats;
• Aan de kant van de Weverijstraat ondergeschikt moeten zijn aan het straatbeeld;
• Moeten voldoen aan ruimtelijke en architectonisch eisen om te komen tot een extra bouwhoogte

Wij constateren
• Veel weerstand (geen cadeautje)
• Een enorme omvang en grote hoogte van een hotelgebouw (niet passend binnen identiteit Domburg en zeker niet ondergeschikt aan het straatbeeld)
• Het niet voldoen aan ruimtelijke en architectonische eisen
• Toename van de verkeersdruk
• Onttrekken van vier woningen aan de Weverijstraat aan de permanente woningvoorraad

De Stadsraad Domburg heeft een dringend beroep op de gemeente Veere en de initiatiefnemer gedaan om de huidige plannen te heroverwegen en deze vervolgens binnen de juiste proporties te brengen, zodat het beoogde Vitaliteitshotel op een zo groot mogelijk draagvlak kan rekenen en door Domburg en de direct omwonenden echt wordt ervaren als een cadeautje in plaats van een last.

De Stadsraad Domburg heeft de gemeente verzocht de vergunning voor de huidige plannen niet te verlenen, maar naar een ontwerp te streven wat aan de bezwaren tegemoet komt.

Boulevard
De gemeente pakt de herinrichting voortvarend op. De stadsraad zit ook in de klankbordgroep en tot nu toe wordt conform de planning gewerkt. Er is een architectenbureau geselecteerd, wat op 24 november een conceptplan aan de bevolking heeft gepresenteerd. Veel inwoners waren aanwezig. Er waren opmerkingen, maar ook veel waardering voor het plan. De inbreng van die avond wordt verwerkt en zo mogelijk opgenomen in een definitief plan, wat op 21 december aan de bevolking zal worden gepresenteerd. Realisatie van de eerste fase is voorzien in voorjaar 2017.

Singelgebied
Na de verhuizing van de supermarkt wordt het Singelgebied ontwikkeld. Dat loopt van het nieuwe supermarktterrein op het huidige parkeerterrein aan de Traverse tegenover het gemeentehuis tot en met het huidige terrein van de supermarkt en het terrein waar het vroegere schoolgebouw heeft gestaan. De aanpak van de Nijverheidsweg hoort er ook bij. Bedoeling is dat de bedrijven gaan vertrekken naar het bedrijventerrein Oosterloo. Op 21 december is er een informatieavond voor de inwoners van Domburg over het Singelgebied samen met de definitieve plannen van de Boulevard. Uw inbreng wordt erg op prijs gesteld!

Accommodatiebeleid
Na twee bijeenkomsten met gebruikers van Schuttershof en de gebruikers van de sportterreinen, ligt er een voorstel voor de gemeenteraad. In elke kern blijft er een gemeenschapshuis. Schuttershof blijft staan. In de periode 2021-2025 staat een opknapbeurt in de planning in combinatie met verduurzaming (energiebesparende maatregelen). Mogelijk dat de invulling van de plannen voor het Singelgebied nog consequenties heeft voor Schuttershof. Maar voorlopig verandert er niets.

Schams Wegelienk
Zoals bekend heeft de Stadsraad een plan voor de aanleg van een, zuidelijk van Domburg gelegen, verbindingsweg tussen oost en west Domburg, opgesteld en aan de gemeente aangeboden. We hebben daar nog geen enkele reactie van de gemeente op ontvangen. De aanleg van deze weg, die voor een groot gedeelte de naam Schams Wegelienk kan dragen, heeft vele positieve consequenties voor de kern Domburg, die in het plan nog slechts zijdelings zijn aangeduid. Nu is gebleken dat het plan door de Domburgse bevolking wordt gedragen, gaat de Stadsraad bezig om de verschillende effecten, aspecten en vooral ook kansen, verder uit te werken. Dat is een mooi stukje winterwerk voor de leden van de Stadsraad.
Primaire doel blijft om de lokale politiek zover te krijgen dat de verbindingsweg in de verkiezingsprogramma’s voor de komende gemeenteraadsverkiezingen worden opgenomen. Deze verkiezingsprogramma’s worden komend jaar gemaakt en u mag naar de stembus in 2018. Laat duidelijk zijn dat de Stadsraad dit niet alleen voor elkaar krijgt, maar dat nadrukkelijk uw steun en inzet nodig is, tenzij u nog 30 jaar van de (toenemende) verkeersdrukte wilt genieten. Maar als er een kans is om de bestuurlijke vergissingen van de Mezgerweg en Traverse eindelijk een keer weg te poetsen, dan is die er nu, in samenhang met allerlei andere ontwikkelingen in Domburg. Kijk naar onze plannen op onze website.

Openbare ruimte
Twee keer per jaar wordt de openbare ruimte geschouwd door de Stadsraad, in goede samenwerking met de gemeente. Resultaten uit eerdere schouwen worden elke keer gemonitord. De gemeente heeft geen oneindig budget en er moeten keuzes gemaakt worden. We denken dat met de gekozen aanpak de achteruitgang van de kwaliteit openbare ruimte is gestuit en dat er door de volledigheid van de aanpak een goede basis gaat ontstaan voor realistische afwegingen. Het is verheugend dat de gemeenteraad wat meer budget beschikbaar heeft gesteld om achterstallig onderhoud weg te werken.

Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP)
Het GVVP is in concept gereed en ligt voor reacties/zienswijze gereed. De documenten inclusief alle bijlagen kunt u ook terugvinden op de site van de gemeente, onder projecten> Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Het GVVP ligt tot 20 januari 2017 ter inzage. Tot deze tijd kunt u uw reacties toesturen naar gvvp@veere.nl. Neemt u eens de moeite om dit te bekijken, want ook dit plan heeft grote impact op de kwaliteit van en in uw mooie stadje, want u kunt zich vast voorstellen dat als alle verkeer naar en vanuit Domburg, via Aagtekerke geleid zal gaan worden, dit behoorlijke effecten heeft. Dat is dan ook één van de meest in het oog springende aanbevelingen in het concept GVVP. De stadsraad heeft, onder andere samen met de OBD, in het voorbereidingstraject meegedaan. Het is jammer dat onze inbreng slechts beperkt terug komt in het concept, wat wellicht ook van de zijde van de Stadsraad, tot een formele zienswijze zal leiden. We houden u op de hoogte.

Badstatus
Na een lange periode van radiostilte, lijkt er wat actie te ontstaan om de, twee jaar geleden aan Domburg verleende Badstatus, uit te gaan werken. Met dank aan de OBD en de samenwerking in dat kader, zal ook de Stadsraad haar steentje kunnen gaan bijdragen in de Stuurgroep.

AED
De Stadsraad is de afgelopen maanden druk bezig geweest plaatsing van 2 AED’s te realiseren, die permanent bereikbaar en dus beschikbaar zijn. Wij kunnen melden dat dit in principe gelukt is. De gemeente Veere heeft ons echter verzocht aan een aantal voorwaarden te voldoen, die een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds rechtvaardigen. Voor één van deze voorwaarden doen wij een beroep op de bevolking van Domburg. Wij zijn op zoek naar personen die over de juiste competenties beschikken om een AED te bedienen en slachtoffers te reanimeren. De Stadsraad wil daartoe een aantal personen aanmelden bij de meldkamer, die in noodgevallen kunnen worden opgeroepen. Te denken valt dan aan EHBO’ers, brandweerlieden e.d. De personen krijgen uiteraard de bevoegdheid om over de AED’s te beschikken. De AED’s komen te hangen in de hal van de Rabobank op de Markt en aan de gevel van het VVV-kantoor in de Schuitvlotstraat. Eventuele kandidaten, die bereid zijn zich te laten registreren bij de meldkamer, kunnen zich melden bij Ko Jan Provoost, e-mail: kojan@stadsraaddomburgf.nl. Wij hopen u binnenkort te kunnen melden dat de AED’s operationeel zijn compleet met een netwerk van vrijwilligers. Alvast onze hartelijke dank.

Oud- en Nieuwjaar
De Stadsraad Domburg dankt de inwoners van Domburg voor hun inbreng en betrokkenheid in het afgelopen jaar bij ons werk voor een betere leef- en woonomgeving in ons mooie stadje.
Wij willen ons volgend jaar weer samen met de inwoners inzetten voor verbeteringen in Domburg. Iedereen kan daar op de eerste dag van 2017 al een kleine bijdrage aan leveren. Wees voorzichtig met vuurwerk en ruim zelf de restanten van vuurwerk op om overlast en ongelukken te voorkomen.

Wij wensen iedereen fijne en prettige feestdagen toe en een gezond en gelukkig 2017.

Tot zover de maandelijkse terugkoppeling. Kijk eens op onze website www.stadsraaddomburg.nl. Wij horen van de inwoners van Domburg verschillende verbeterpunten. Blijf dat doen! Jullie kunnen ons aanklampen, een briefje sturen naar de Stadsraad Domburg, J.J. Provoost, secretaris, Noordstraat 9, 4357 AN Domburg, een mailtje sturen naar info@stadsraaddomburg.nl of berichtje op Facebook plaatsen.

Namens de Stadsraad Domburg
Simon de Visser
voorzitter