Stadsraad in Klapbank – december 2015

De eerste openbare vergadering van de Stadsraad Domburg is door meer dan zestig bewoners bezocht. Een geweldige stimulans voor ons. Over de verschillende standpunten was er een duidelijke mening van de aanwezige inwoners. Uw aanwezigheid en ondersteuning helpt ons erg bij de behartiging van de belangen van de inwoners van Domburg richting gemeente.

Doelstelling en intenties

De doelstelling en intenties van de Stadsraad Domburg zijn eigenlijk opgenomen in de Visie op Domburg. Die visie is vastgesteld door de gemeenteraad. Kernpunt van ‘Verbeteren; niet veranderen’ is dat het karakter van Domburg behouden moet blijven. Daarbij wel de kwaliteit van de woon- en leefomgeving voor de inwoners verbeteren. Toeristen zijn onlosmakelijk verbonden met Domburg. In de Visie op Domburg wordt ingezet op kwaliteitsverbetering in de toeristische sector en niet op uitbreiding van de toeristische sector. Kwaliteitsverbetering met een beperkte uitbreiding is wel mogelijk. Daar is de Stadsraad geen tegenstander van.

Over deze uitgangspunten zijn door de aanwezige inwoners geen opmerkingen gemaakt. Wel wordt door verschillende inwoners opgemerkt dat het karakter van Domburg door onder meer de hoogbouw aan het verdwijnen is.

Visie Op Domburg

In de Visie op Domburg wordt er ‘een stip op de horizon gezet’. Hoe moet Domburg er over 20 jaar uitzien?

Hoofdpunten zijn:

  • Het beter opvangen en verdelen van de toeristische druk, onder andere door het verminderen van zoekverkeer naar parkeerplaatsen (concentreren dag toeristisch parkeren);
  • Het verbeteren van de kwaliteit van de voorzieningen door gebruik te maken van de potentie van zowel de eigen bevolking als het toerisme;
  • Het realiseren van een verbeterslag onder andere in de volgende gebieden:
    • Het Nehalenniagebied;
    • De Boulevard over de duinen;
    • Het Singelgebied (inclusief Nijverheidsweg), waar vanuit de door de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten, een herontwikkeling uitgewerkt kan worden met functies als wonen (starters + levensloopbestendig), voorzieningen en parkeren. De verplaatsing van de supermarkt is hierbij een belangrijke aanjager.
    • De Ooststraat-Weststraat die op drukke tijden moet worden afgesloten, in samenhang met een goede omleidingsroute.
    • De inrichting van de openbare ruimte die verbeterd kan worden op basis van de thematiek van de Badstatus.

Stadsraad is het hiermee eens. Dit geldt ook voor de aanwezige inwoners met de kanttekening dat het karakter van Domburg wel behouden moet blijven.

Wat mist de Stadsraad Domburg in de visie?

  • Een visie op de ontwikkeling aan de westkant van Domburg. Er zijn plannen voor camping, vakantiehuizen, Parel en uitbreiding golfterrein. In de Visie is opgenomen dat de ‘plannen van de ondernemers worden afgewacht’;
  • Een goede oplossing van het verkeersprobleem in Domburg. In de Visie op Domburg is opgenomen dat de hoofdstraat vaker voor evenementen afgesloten moet kunnen worden. Er is nu al heel veel (zoek)verkeer. Als Stadsraad Domburg pleiten we voor een zuidelijke verbinding voor het oost-westverkeer. In het kader van het op te stellen Verkeers en Vervoersplan hebben wij samen met de OBD een inspraakreactie opgesteld. Wij zijn tegen het plan voor tweerichtingsverkeer op de Singel, maar nogmaals gepleit voor een zuidelijk gelegen oost-west verbinding. Nadrukkelijk geen verlenging van de Traverse, via Brouwersbuurt en Nijverheidsweg als ontsluiting.

De aanwezige inwoners zijn ook duidelijk tegen tweerichtingsverkeer op de Singel en de Ewout van Dishoeckstraat. Te gevaarlijk, zeker voor fietsers. De route is bovendien ook niet geschikt voor het zware verkeer.

Waar zijn wij in de afgelopen tijd tegenaan gelopen

Informatieavonden Vitaliteitshotel (voormalig KPN-gebouw).

De gepresenteerde plannen zijn grootschalig en de omwonenden laten veel protest horen. Begrijpelijk. Maar de plannen passen binnen door de gemeenteraad vastgestelde randvoorwaarden. Zeker vanaf de Beatrixstraat gezien is e.e.a. een aantasting van het karakter van Domburg. Bovendien gaan er drie/vier panden voor permanente bewoning weg om plaats te maken voor het Vitaliteitshotel. Op de hoek van Weverijstraat/Beatrixstraat gaat de bebouwing tot 10 meter hoog. Als Stadsraad Domburg hebben we een reactie geschreven en de plannen zijn voor een klein deel aangepast (onder meer met betrekking tot de verkeersafwikkeling). Intussen is er een tweede informatieavond geweest en nu is het afwachten op de vergunningverlening. Wij blijven het nauwlettend volgen.

Nehalenniagebied.

In het Nehalenniagebied is het voor hotels mogelijk uit te breiden. Een verdieping extra behoort daarbij tot de  mogelijkheden. Er ligt nu een plan voor Bos en Zee. In de visie op Domburg is een ondergrondse parkeervoorziening opgenomen voor meerdere hotels, al dan niet met het Marie Tak van Poorvlietmuseum er op.

Roompot/uitbreiding golfterrein

We hebben ook een gesprek gehad met Arcus/Roompot over de plannen voor de Roompot in combinatie met de uitbreiding golfterrein. Arcus/Roompot werken samen met de eigenaar van de benodigde gronden voor de uitbreiding van het golfterrein. Ze hebben een omvangrijke grondpositie en willen met alle betrokkenen plannen gaan maken voor uitbreiding golfterrein en aanpassing camping. Wij hebben als standpunt dat kwaliteitsverbetering akkoord is met een beperkte uitbreiding. Net als de bewonersvereniging Prinsepark/Zuiderpark hebben we aandacht gevraagd voor de verkeersafwikkeling. Daarbij is een verkeersafwikkeling door het Prinsepark/Zuiderpark absoluut onwenselijk. Wat ons betreft een extra reden voor de zuidelijke oost-westverbinding

Vervoersproblematiek

Gemeente stelt een Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP) op. Naast ons pleidooi (samen met de OBD) voor een zuidelijk gelegen oost-west verbinding, hebben wij ook aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Een actie bij school hebben wij ondersteund. Verder hebben we gepleit voor goede wandel- en fietsroutes naar de duinen, meer plaats voor het parkeren van fietsen en een verkeersluwe hoofdstraat.

Wij zijn voorstander van het parkeren aan de rand van Domburg met een goed verkeersverwijssysteem, waardoor er minder zoekverkeer is. Ook hebben we gepleit voor een goede aanduiding van het vergunningparkeren.

De aanwezige inwoners hebben in de vergadering op verschillende verkeersonveilige situaties in Domburg gewezen zoals de hoek Noordstraat-Markt, fietsen op de boulevard (verbod moet duidelijker aangegeven worden), situatie op de Singel bij de supermarkt, bij het kruispunt Singel-Schuitvlotstraat, op de Roosjesweg en het kruispunt van Voorthuijzenstraat-Schelpweg-Ewout van Dishoeckstraat.

Wethouder Melse heeft aangegeven dat de verkeersveiligheid wordt meegenomen in het GVVP. Dit jaar wordt de situatie aan de Roosjesweg nog aangepast. Verder verwacht hij op korte termijn (dit jaar) overeenstemming over de verhuizing van de supermarkt.

Zitbanken

Door de bezuinigingen bij de gemeente zijn veel zitbanken in heel de gemeente Veere verwijderd. Daar is terecht veel protest tegen. Zitbanken zijn een essentiële basisvoorziening. Zeker voor ouderen die een rondje maken van bank naar bank. We hebben er voor gezorgd dat er een aantal weggehaalde banken zijn teruggeplaatst. Veel opmerkingen over gehoord van inwoners. Liefst willen we er nog meer terug, maar dan zegt de gemeente. Wij willen wel plaatsen, maar betaal het maar zelf.

Openbaar vervoer

De voorgenomen reorganisatie van het opbaar vervoer in de gemeente Veere, met daarbij een ingrijpende reductie het aantal buslijnen, was natuurlijk ook voor Domburg geen goede ontwikkeling. Om deze reden is door Stijn van Kervinck, daarbij gesteund door de Stadsraad Domburg, een actie gestart voor het behoudt van de bussen in de gemeente Veere.

 

Die actie is niet zonder succes geweest. Het is gelukt om tot in ieder geval december 2016 de dienstregeling zo te houden als hij op het moment is. De Stadsraad heeft zich, samen met Stijn, voorgenomen om nauwlettend in de gaten te blijven houden wat tegen die tijd de plannen zijn.

 

Tevens heeft de Stadsraad Domburg in een brief aan de Provinciale Staten aandacht gevraagd voor de volgende zaken:

  1. Geen verdere reductie van buslijnen, waarvan studenten/scholieren in meer of mindere mate afhankelijk zijn;
  2. Onbeperkt gebruik van de OV – chipkaart door studenten/scholieren;
  3. Aandacht voor onze ouderen, gehandicapten en andere mensen, die voor hun vervoer afhankelijk zijn van het openbaar vervoer;
  4. Betaalbaar openbaar vervoer.

 

Brandweer

Het veiligheidsgevoel neemt af wanneer je leest dat de brandweerpost aan de Roosjesweg gaat verdwijnen. De Stadsraad heeft met verschillende betrokkenen gesproken. Gebleken is dat de brandweer in Oostkapelle sneller in Domburg kan zijn, doordat verschillende mensen daar in de buurt van de kazerne werken/wonen. Er komt wel een brandweerwagen bij het gemeentehuis te staan.

Tweede woningbezit

In de visie op Domburg is opgenomen dat tweede woningen de leefbaarheid onder druk zet en de vitaliteit van dit gebied aantast. Daar zijn wij het hartgrondig mee eens. De gemeente heeft gelukkig het tweede-woningbeleid gehandhaafd, zij het in een iets gewijzigde vorm. Wij zijn blij met handhaving van de verordening. De handhaving vanuit het tweede-woningbeleid is wel een belangrijk aandachtspunt. Daar worden we vaak op aangesproken. Richting gemeente bepleiten wij een voor iedereen gelijke strikte handhaving van het beleid.

De inwoners zijn het eens met het beleid, maar er is veel ophef over de naar hun mening niet consequente handhaving van dit beleid. Verschillende voorbeelden zijn genoemd van huizen die niet permanent bewoond worden. Afgesproken wordt dat de inwoners voorbeelden van het niet permanent bewonen van huizen in Domburg kunnen melden bij de Stadsraad of rechtstreeks bij de gemeente.

Naar aanleiding hiervan is een delegatie van de Stadsraad bij de gemeente hierover wezen praten. De gemeente zet extra in op de handhaving van het tweede-woningbeleid. Daarbij wordt ook rekening gehouden met signalen vanuit de inwoners. Voor verschillende woningen in Domburg zijn ontheffingen verleend op grond van het overgangsrecht vanuit het verleden. Deze ontheffingen zijn destijds (1977) door de gemeente Domburg verstrekt. Deze ontheffingen eindigen eigenlijk alleen door verkoop van de woning buiten de directe familie. Daarnaast zijn er nog ontheffingen voor één en drie jaar op basis van de huidige regeling van de gemeente Veere. Voor Domburg zijn er op dit moment ongeveer 118 ontheffingen verleend. Deze lijst is niet openbaar in verband met privacy.

Bij de handhaving merkt de gemeente dat verschillende mensen heel inventief zijn bij het ontduiken van het tweede-woningbeleid. Daarbij worden ze soms ook geholpen door buren. Vanuit de gemeente wordt aangegeven dat het belangrijk is om voorbeelden van ontduiking van het tweede woning te melden bij de gemeente (al dan niet via de Stadsraad). Dit heeft zin. De gemeente heeft verschillende rechtszaken gewonnen. Dit jaar zijn er al 29 woningen in de gehele gemeente Veere teruggekomen in de permanente woningvoorraad. Bovendien heeft de tweede woningverordening een preventieve werking.

Samen met de gemeente hebben we als Stadsraad geconstateerd dat een goede communicatie richting burgers belangrijk is. De gemeente Veere zal in het begin van 2016 via het gemeentelijk voorlichtingsblad aandacht schenken aan het tweede-woningbeleid en de handhaving er van.

Initiatieven leefbaarheid

Er is € 800.000 beschikbaar voor initiatieven uit de samenleving. Vanuit de Stadsraad wordt gedacht aan voorzieningen voor de jeugd. Verdere initiatieven en ideeën zijn welkom.

Uitbreiding begraafplaats

Richting de gemeente hebben wij een voorkeur uitgesproken voor uitbreiding van de begraafplaats aan de westelijke kant. Ophogen van de bestaande begraafplaats is hierdoor niet nodig. De gemeenteraad moet nog een definitieve beslissing nemen, maar de inwoners zijn tevreden over de communicatie tot nu toe.

Schouw openbare ruimte

Enkele leden van de Stadsraad hebben een schouw uitgevoerd in een gedeelte van het centrum en Boulevard. Gekeken wordt naar achterstallig onderhoud, naar onveilige situaties en andere noodzakelijke verbeterpunten in de openbare ruimte. Deze schouw gaat verder dan de gemeentelijke schouw. De resultaten zijn tijdens de openbare vergadering aan wethouder Melse aangeboden. We zetten daarbij in op een hoger onderhoudsniveau en pleiten voor het snel doorvoeren van verbeteringen. In de PZC heeft er ook een groot artikel over deze schouw gestaan.

Wethouder Melse heeft met belangstelling het rapport gelezen en heeft ook actie aangekondigd. Hij heeft een koppeling gelegd met het beeldkwaliteitsplan voor Domburg. De gemeente hoopt hiervoor ook Europees subsidiegeld te krijgen. Inwoners kunnen bij klachten over achterstallig onderhoud en dergelijke het servicetelefoonnummer van de gemeente voor klachten openbare ruimte bellen. Dit is 555 444

Glazen Huis

In het kader van 3 FM Serious Request staat het glazen huis van 18 tot 24 december bij Tramzicht in Domburg . Tal van activiteiten voor het goede doel van het Rode Kruis worden georganiseerd. Het gaat dit jaar om onderwijs en toekomstperspectief voor jongeren in oorlogsgebieden. Een goede gelegenheid om allerlei activiteiten te ondersteunen, mee te doen, mee te helpen. Meer weten? Check de website www.srdomburg.nl.

Tot zover de maandelijks terugkoppeling. Kijk eens op onze website www.stadsraaddomburg.nl. Graag horen wij van de inwoners van Domburg of jullie verbeterpunten hebben. Jullie kunnen ons aanklampen, een briefje sturen naar de Stadsraad Domburg, Postbus 28, 4357 ZG in Domburg, een mailtje sturen naar info@stadsraaddomburg.nl of berichtje op Facebook plaatsen.

Namens de Stadsraad Domburg

Simon de Visser

voorzitter