Stadsraad in de Media – Breed nee tegen plannen geitenhouderij Domburg

DOMBURG – Een duidelijk ‘nee’ klinkt uit Domburg tegen de plannen voor een geitenhouderij  bij de badplaats. ‘Een risico voor de volksgezondheid’ zegt de Stadsraad en vindt daarin brede steun’ Geen geiten in Domburg is de oproep.

,,Als Brabant én Gelderland de provincie sluiten voor nieuwe geitenhouderijen vanwege het gezondheidsrisico voor omwonenden, kan het toch niet zo zijn dat er hier wel één kan komen”, vraagt Ko Jan Provoost van de Stadsraad Domburg zich af. ,,Zij doen dat omdat uit onderzoek van het RIVM  lijkt dat omwonenden een grotere kans op longontsteking hebben. Dat zou te maken hebben met de uitstoot van fijnstof.” Stadsraadcollega Krijn-Jan Provoost: ,Maar het is nog een raadsel waar dat fijnstof vandaan komt. Uit de stallen, het voer of de mest? Dat word nu verder onderzocht. De GGD is ook bezig met een gezondheidsonderzoek.”

Badstatus

Frans Provoost van de Ondernemers  Badplaats Domburg (OBD):  ,,Er is ook een economisch belang in het geding. In de Visie Domburg is vastgelegd dat Domburg als heilzame badplaats verder moet inzetten op gezondheidstoerisme. We hebben nu die Badstatus. Een geitenhouderij met dat gezondheidsrisico, gaat daar lijnrecht tegenin. Dat kan toeristen afstoten.”

We hebben nu die Badstatus. Een geitenhouderij gaat daar lijnrecht tegenin

– Frans Provoost, OBD

De stadsraad trekt samen op met de OBD. In een brandbrief aan het dagelijks bestuur van de gemeente Veere uiten zij hun zorgen en doen een dringend beroep op het college van burgemeester en wethouders, dat de vergunningaanvraag vandaag bespreekt, die niet te verlenen. De brief is ook ondertekend door onder meer de dorpsraden van Aagtekerke en Oostkapelle, de Recron,  afdeling Veere Horeca Nederland, de Roompot en de bewonersgroepen.

Onderzoek

Veehouder Hans de Visser, die nu nog melkkoeien houdt aan de Babelweg: ,,Wij zijn in 2014 al begonnen met de procedure voor melkgeiten. We dachten nu bijna aan de finish te staan. Niemand had dit toen aan zien komen. Dit is triest. Ik ben helemaal uit het lood geslagen. Natuurlijk wil ik niet dat iemand ziek wordt van onze beesten. Ik snap de gevoelens in Domburg en omgeving. Daar heb ik begrip voor. Maar ik voel me nu wel een beetje een misdadiger. Of ik iets heel ergs gedaan heb.”

,,Ik hoop dat uit onderzoek blijkt waar dat fijnstof vandaan komt. Als er  een technische oplossing te vinden is om die uitstoot te voorkomen, wil ik graag verder. Samen met mijn zoon die nu ook in de maatschap zit. We moeten wel.  We hebben een verouderde koeienstal en 16 hectare weiland waar we verder niets mee mogen.”

Lees hier het volledige bericht op pzc.nl