Stadsraad in Klapbank – Juli 2016

De maandelijkse terugkoppeling vanuit de Stadsraad Domburg.

Werken aan verbeteringen vergt veel overleg. Als Stadsraad Domburg hebben wij contact met onder meer de gemeente, ondernemers, Strandexploitatie Veere, bewonersverenigingen, politieke partijen en de overige stads- en dorpsraden. Bedoeling is de leefbaarheid voor de inwoners te bevorderen door kwaliteitsverbetering van de leef- en woonomgeving. Er worden verbeteringen gerealiseerd, maar er liggen nog voldoende uitdagingen.

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP).
Onze wensen voor het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) hebben wij doorgegeven. Wij zijn benieuwd naar de voorstellen die in de loop van het jaar verwacht worden. Ook zijn wij benieuwd naar de uitkomsten van een ander onderzoek naar de gewenste wegenstructuur op Walcheren om de gewijzigde verkeersstromen na de aanleg van de N57 op een goede manier af te wikkelen. Wij hebben overleg met de andere stads- en dorpsraden hierover.

Zuidelijke Oost-Westverbinding
Over dit belangrijke speerpunt van de Stadsraad Domburg hebben wij overleg met verschillende betrokkenen om zoveel mogelijk draagvlak te hebben voor een structurele oplossing van de verkeersproblematiek in Domburg. In dat overleg hopen wij ook andere kernen te kunnen betrekken, om vervolgens met hen tot consensus te kunnen komen. Met de integratie van de Zuidelijke Oost-Westverbinding Domburg in een nieuw aan te leggen Walcherse wegenstructuur slaan Domburg, maar ook Walcheren twee vliegen in één klap. In de openbare vergadering van donderdag 13 oktober 2016 horen wij graag jullie mening over de meer uitgewerkte plannen.

Parkeerverwijssysteem
In het rapport van de Rekenkamer over het parkeerbeleid van de gemeente is gepleit voor het vormen van een parkeer- en mobiliteitsfonds. Dat advies hebben wij als Stadsraad Domburg ondersteund en wij hebben gepleit voor een goed parkeerverwijssysteem in Domburg. Jammer genoeg is er in de Kadernota 2016 van de gemeente Veere hier geen budget voor opgenomen. Wij zullen hierop actie ondernemen.

Speelvoorzieningen
Wij overleggen en zoeken nog steeds naar een plaats en financiële middelen voor het realiseren van de door de jeugd gewenste pumptrackbaan.

Strand
Wij hebben gesproken met de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) over (ontbrekend) personeel bij badposten in het voorseizoen, overlast van honden, (achterstallig) onderhoud, speelvoorzieningen op het strand en een niet functionerende toiletvoorzieningen.
SSV heeft aangegeven dat uit kostenoverwegingen in het voorseizoen alleen de hoofdposten bij de Oase en Stenen Toko bemand worden. Vanuit de hoofdposten kan het strand van de buitenposten wat betreft veiligheid wel worden gedekt. De overlast van honden is bekend. Heeft niet de hoogste prioriteit, maar bij klachten worden de hondenbezitters aangesproken. Ook de verhuurders van strandtenten wordt gevraagd om de huurders te wijzen op het voorkomen van overlast door honden. .
De SSV is gewezen op de onderhoudspunten uit de schouw van de Stadsraad Domburg die in het onderhoudsgebied van de SSV liggen.
De SSV heeft aangegeven dat de realisatie van Speelvoorzieningen op het Strand moeilijk is te realiseren doordat het strand direct voor Domburg wel heel smal is, waardoor er grote kans is op wegspoelen of beschadiging.

Zendmasten
Wij kregen verschillende opmerkingen over de plotseling geplaatste zendmasten op het strand. Geen fraai zicht. Wij waren daar als Stadsraad ook niet in gekend. Wij hebben actie ondernomen en overleg gepleegd met de gemeente en ondernemers. In een brief hebben wij aangegeven dat bereikbaarheid op het strand een belangrijke zaak is (onder meer hulpdiensten en strandposten). Wel hebben we gevraagd naar mogelijke alternatieven qua plaats en vormgeving. Wij wachten de reactie af.

Schouw
In de Kadernota 2016 wordt gesproken over extra budget voor onderhoud van wegen. We hopen dat hiermee de punten in de schouw voor achterstallig onderhoud opgelost worden.

Boulevard en Groentje
In de kadernota 2016 van de gemeente Veere is budget opgenomen in de jaren 2016 tot en met 2019 voor het opknappen in twee fases van de Boulevard vanaf de Hoge Hil tot de Watertoren. Wij overleggen met de gemeente en de OBD over de uitvoering van de plannen. Ook voor het Groentje is in 2017 een budget opgenomen. Daarbij wordt ook gekeken naar optimalisering van de fietsparkeervoorzieningen op het P-terrein De Tol. een fietsparkeervoorziening in de buurt.
AED
Wij zijn nog steeds op zoek naar budget voor het plaatsen van permanent beschikbare AED’s (een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand) bij VVV en Rabobank!

Tot zover de maandelijkse terugkoppeling. Kijk eens op onze website www.stadsraaddomburg.nl. Wij horen van de inwoners van Domburg verschillende verbeterpunten. Blijf dat doen! Jullie kunnen ons aanklampen, een briefje sturen naar de Stadsraad Domburg, J.J. Provoost, secretaris, Noordstraat 9, 4357 AN Domburg, een mailtje sturen naar info@stadsraaddomburg.nl of berichtje op Facebook plaatsen.

Namens de Stadsraad Domburg
Simon de Visser
voorzitter