Stadsraad in Klapbank – februari 2016

De jaarwisseling is een tijd van terugkijken en vooruitkijken. Als Stadsraad Domburg kijken wij met een positief gevoel terug op een intensieve startperiode in het afgelopen jaar. De goed bezochte openbare vergadering in november geeft de betrokkenheid aan van de inwoners van Domburg. Vlak voor Kerst hebben wij bij Serious Request gezien dat er meer saamhorigheid is in Domburg dan menigeen dacht. De samenwerking en verstandhouding met de omliggende dorpen was een ander positief punt.
Dit alles stimuleert ons om in het nieuwe jaar te blijven inzetten voor het behoud van het karakter van Domburg en het verbeteren van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving voor de inwoners verbeteren.

Hieronder de terugkoppeling van de afgelopen twee maanden.
Enquête kleine ergernissen
De gemeente heeft een enquête uitgezet over de kleine ergernissen in de gemeente Veere. Voor Domburg is de topdrie aan ergernissen:
• Parkeerproblemen; bijvoorbeeld drukte of foutgeparkeerde auto’s;
• Fietsen op stoepen en wandelpaden;
• Te hard rijden in de kern.
In de volgende Stadsraadvergadering komt een vertegenwoordiger van de gemeente met ons praten over de manier waarop (onder meer extra inzet van de BOA’s) deze ergernissen aangepakt kunnen worden.

Voorzieningen voor de jeugd
Vanuit de Stadsraad is er via de school contact gelegd over een gewenste speelvoorziening. Bij de molen is na inzet van de Stadsraad tijdelijk een halfpipe geplaatst. Wij streven naar een permanente speelvoorziening. Het idee wordt verder uitgewerkt. Voor de realisering willen wij een beroep doen op de € 800.000 die bij de gemeente beschikbaar is voor initiatieven uit de samenleving. Vanuit het budget van de Stadsraad willen wij daar ook een bijdrage aan verlenen. Ook andere hulp is van harte welkom.

Zitbanken
Zitbanken zijn een essentiële basisvoorziening. Zeker voor ouderen die een rondje maken van bank naar bank. Als Stadsraad hebben we er voor gezorgd dat op de hoek Brouwerijweg-Prinsepark weer een zitbank is teruggeplaatst. Wij hebben nog meer wensen van inwoners gehoord over het terugplaatsen van zitbanken op andere plaatsen. Wij blijven onze best doen.
Verkeers- en vervoersplan (GVVP)
Als Stadsraad Domburg hebben wij ingesproken bij de raadscommissie over het Verkeers- en vervoersplan. In geen van de gepresenteerde varianten wordt de verkeersproblematiek in Domburg opgelost. Wij hebben nogmaals onze voorkeur uitgesproken voor een zuidelijk gelegen verbinding tussen oost en west Domburg.

Beeldkwaliteitsplan
De gemeente is bezig met het opstellen van een Beeldkwaliteitsplan. Daarbij worden ondernemers en de Stadsraad betrokken. Het doel is in een prachtige volzin als volgt omschreven: ‘Middel om te komen tot voor Domburg aangename, gevarieerde, duurzame, eigentijdse architectuur en inrichting van de buitenruimte, passend voor de locatie, karaktervol.’
Vanuit de Stadsraad Domburg zetten wij in op aansluiting bij de vastgestelde Visie op Domburg en dat is ‘Verbeteren; niet veranderen’. Dat betekent:
• Karakter van Domburg moet behouden blijven;
• Kwaliteit van de woon- en leefomgeving voor de inwoners verbeteren;
• Inzet op kwaliteitsverbetering in de toeristische sector en niet op uitbreiding van de toeristische sector. Kwaliteitsverbetering met een beperkte uitbreiding is wel mogelijk.

Verkeersituatie op Roosjesweg bij school
De verkeersveiligheid op de Roosjesweg, zeker bij school, is een belangrijk aandachtspunt. De gemeente heeft actie ondernomen. Er komt nog (al dan niet permanent) een matrixbord voor de meting van snelheid met vermelding van de aanwezigheid van de school. Over een paar jaar bij groot onderhoud, worden verdere verbeteringen aangebracht volgens de gemeente. Wij zijn nog niet tevreden en gaan verder aan de slag met de gemeente.

Openbare vergadering
In april 2016 willen wij weer een openbare vergadering houden. In de volgende Klapbank volgt de definitieve datum.
Tot zover de maandelijks terugkoppeling. Kijk eens op onze website www.stadsraaddomburg.nl. Graag horen wij van de inwoners van Domburg of jullie verbeterpunten hebben. Jullie kunnen ons aanklampen, een briefje sturen naar de Stadsraad Domburg, Postbus 28, 4357 ZG in Domburg, een mailtje sturen naar info@stadsraaddomburg.nl of berichtje op Facebook plaatsen.

Namens de Stadsraad Domburg
Simon de Visser
voorzitter