Stadsraad in Klapbank april/mei 2015

We zijn nu een maand aan de slag als stadsraad. Even een korte terugblik waar we bezig mee zijn:

• Ingesproken bij de gemeenteraad over de Visie op Domburg.
De gemeenteraad heeft de Visie Domburg vastgesteld, waarin de missie ‘Domburg verbeteren en niet veranderen’ als leidend voor de ontwikkeling wordt gehanteerd. Daar staan wij als stadsraad achter. Nu begint het echte werk. Uitvoeringsplannen moeten worden gemaakt en uitgevoerd. Singelgebied, Nehalenniagebied, Boulevard Van Schagen, verkeerscirculatieplan zijn een paar voorbeelden. Aan de uitwerking van de plannen willen wij samen met de gemeente, OBD, ondernemers en andere betrokkenen inhoud geven.

We vinden het jammer dat in de Visie op Domburg nauwelijks is ingegaan op de uitbreiding van de golfbaan. Verder spelen aan de westkant van Domburg de investeringplannen van de Roompot. Bij de inspraakronde hebben wij aangegeven dat er geen uitbreiding van de verblijfrecreatie moet komen. Daar is gelukkig ook weinig draagvlak voor. Wel is een kleine uitbreiding in combinatie met kwaliteitsverbetering mogelijk.

In onze opinie is er met de ontwikkelingen aan de westkant een nadrukkelijke link met de verkeersproblematiek in het Ooststraat, Markt, Weststraat tracé. In de Visie op Domburg is het idee opgenomen om bij afsluiting voor evenementen in het centrum, de Singel voor 2-zijdig verkeer te ontwikkelen. Dit vinden wij een slecht plan. Wij zijn voorstander van een zuidelijk gelegen oost-west verbinding.
Wij pleiten voor een voortvarende aanpak van de verkeersproblematiek en daaraan gekoppeld een eerlijk en duidelijk parkeerbeleid, met als doel de binnenstad van Domburg zoveel mogelijk te ontlasten, een ook voor de gasten prettig flaneergebied te creëren in Domburg en last but not least de eigen bewoners van Domburg een fatsoenlijk en gemakkelijk te bereiken parkeermogelijkheid dichtbij huis te bieden.

• Reactie gegeven op de in ontwikkeling zijnde ‘structuurvisie cultuurhistorie’ voor de gemeente Veere.

Het thema van deze visie ‘behoud door ontwikkeling’ is goed toepasbaar. Voorbeelden in Domburg zijn de Watertoren en het Badpaviljoen. Wel hebben wij aandacht gevraagd voor waardevolle beplantingen en bomen zoals karakteristieke boomgroei in de duinstroken, oude bomen op bijvoorbeeld begraafplaatsen, het van Teylingenpark en Badhotelgebied. Dit ontbreekt in de ontwerp-structuurvisie.

• Ingezet op het terugzetten van nieuwe zitbanken op Domburg.

Bedoeling van de gemeente was om het aantal zitbanken in Domburg te verminderen met 19 banken. We hebben dat terug kunnen brengen naar een vermindering met 8 banken.

• Openbaar vervoer

Na de tijdelijke verbetering t.o.v. de eerste plannen, heeft de Stadsraad haar zorgen ten aanzien van de definitieve plannen na de bezuinigingsronde op het openbaar vervoer. Deze zorgen gelden vooral onze ouderen en onze studenten. We zijn bezig in overleg met Stijn van Kervinck om één en ander in kaart te brengen. De stadsraad overweegt een poging te doen dit probleem dorps- en stadsraads Veerebreed op te pakken.

• Brandweer

De stadsraad overlegt met brandweermensen over de gevolgen van de bezuinigingsplannen voor de brandweer. Ook dit is mogelijk een kwestie voor een gezamenlijke aanpak van de dorps- en stadsraden in de gemeente Veere.

• Aanlanding hoogspanningskabels

Verder hebben wij ons bezig gehouden met de mogelijke aanlanding van hoogspanningskabels vanaf de aan te leggen windmolenparken in zee. Alles wijst er op dat de kabels op de bodem van de zee komen te liggen en pas in Borssele aan land komen.

• Overige zaken

De gemeente heeft € 800.000 beschikbaar voor initiatieven leefbaarheid. Het moet gaan om het realiseren van maatschappelijke doelen die een duurzame versterking van de (lokale) samenleving opleveren. Kijk op onze website www.stadsraaddomburg.nl. Wie heeft een idee?

Wij horen graag van de inwoners van Domburg ook of jullie verbeterpunten hebben. Jullie kunnen ons aanklampen, een briefje sturen naar de Stadsraad Domburg, Postbus 28, 4357 ZG in Domburg, een mailtje sturen naar info@stadsraaddomburg.nl of berichtje op Facebook plaatsen.

Namens de Stadsraad Domburg

Simon de Visser
voorzitter